fbpx

България е на 16-то място по заболели от Covid-19 и на 7-о по смъртност в ЕС

България се намира на едно от средните места в ЕС по заболяемост от коронавирус, вчера сме били на 16-о място от страните от ЕС и Европейското икономическо пространство. По смъртност обаче страната ни е на 7-о място.

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта.

Училищата, в които има над 15% от всички ученици със симптоми на Covid-19 ще учат отлайн. Отделните медицински щабове по области и общини имат възможност да променят тези мерки.

Министърът призова населението да не се презапасява с лекарства, да не купува антибиотици от аптеките за самолечение. Това ще доведе до тежки последици заради създаващата се антибиотична резистентност.

България е заявила интерес към три от шест ваксини. Те са от първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата, каза още министърът. Ваксинацията, когато е възможна, ще бъде доброволна.

Достатъчни количества ще има за всички уязвими групи: граждани над 65 години, хора с хронични заболявания и тези, които са на първа линия –медиците. Ваксината обаче няма да влиза в имунизационния календар на България.

Няма признаци за момента страната да се затваря, заяви на брифинга доц. Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница. Според него хората трябва да се успокоят и да се спре това безумно приемане на лекарства.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"