fbpx

Бизнес активността в Китай се ускорява, но поръчките за износ са слаби

Бизнес активността в производствения сектор на Китай ускори растежа през юни, надхвърляйки очакванията.

Властите премахнаха ограниченията, наложени поради пандемията на коронавирус, както увеличиха държавните инвестиции.

Въпреки това слабото търсене в света вероятно ще продължи да оказва натиск върху растежа.

Индексът за поръчките в производствения сектор в Китай през юни се повиши до тримесечен пик от 50,9 пункта, през май беше 50,6 пункта, показват данни на Националното статистическо бюро на КНР. Анкетирани от Ройтерс аналитици очакваха числото да е 50,4 пункта.

Марката от 50 точки отделя растежа на бизнеса от рецесията.

Подобрението се дължи на ускорения растеж на производството. Показателят, който дава представа за бъдещия обем на новите поръчки, също показа по-положителна картина, като се увеличи до 51,4 от 50,9 през май.

Това показва увеличение на вътрешното търсене. Промишлеността от цветни метали до електрическо оборудване показа подобрение.

Въпреки това поръчките за износ продължиха да намаляват, макар и с по-бавни темпове: индексът беши 42,6 спрямо 35,3 през май, което все още е доста под 50-пунктовата стойност.

Говорителят на Статистическото бюро Джао Зинг отбеляза преобладаващата несигурност относно перспективите, отбелязвайки, че малките фирми в Китай страдат повече от по-големите.

Въпреки мерките за държавна подкрепа за дребния бизнес, активността в този сегмент е намаляла.

Отделно официално проучване показа, че активността в сектора на услугите в Китай ускори растежа през юни. Индексът на мениджърите по закупуване извън селскостопанския сектор нарасна до 54.4 от 53.6 през май, което показва стабилизирането на доверието на бизнеса.

Въпреки това индексът на активност в строителния сектор, който е ключов фактор за растеж, падна до 59,8 спрямо 60,8 през предходния месец. Това подчертава неустойчивия характер на възстановяване както в сектора, така и в икономиката като цяло.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"