fbpx

Boeing 737 MAX отново в експлоатация до края на годината

boeing 737 Max

American Airlines планира да върне Boeing 737 MAX в експлоатация по-късно тази година, при условие че са одобрени от регулаторите. Това съобщи Bloomberg в неделя.

Връщането на самолета в експлоатация ще се извършва поетапно. Като начало авиокомпанията ще използва лайнера само по полета Маями-Ню Йорк, който ще се изпълнява веднъж на ден от 29 декември до 4 януари.

Пътниците ще могат да резервират билети за полета от 24 октомври. В същото време те ще бъдат уведомени предварително, че полетът ще се извърши на 737 MAX. Решението дали да се удължат полетите след 4 януари ще бъде взето по-късно.

На 16 октомври Европейската агенция за авиационна безопасност призна Boeing 737 MAX като достатъчно безопасен за възобновяване на полетите преди края на 2020 г. Американската федерална авиационна администрация (FAA) продължава да обмисля връщането на самолета в експлоатация.

На 10 март 2019 г. Boeing 737 MAX 8 на Ethiopian Airlines катастрофира в Етиопия и загинаха 157 души. На 29 октомври 2018 г. 189 души станаха жертви на самолетна катастрофа на подобен модел на компанията Lion Air в Индонезия. Ръководството на Boeing призна, че и в двата случая е имало неизправност в една от системите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"