fbpx

Болниците изнемогват от недостиг на медици за болни от Covid-19

Има сериозен недостиг на медици, които да се грижат за хоспитализираните болни от Covid-19. Това призна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг.

Всички са изморени, голяма част от тях са заразени. Имаме нужда от помощ, допълни д-р Ангелов. Според него решението е участие на лекарите от доболничната помощ и по-специално тези в специализираната медицинска помощ.

Ясно е вече, че страната навлиза в доста сериозна фаза на епидемията. Областите с най-много случаи на коронавирус с хоспитализирани в лечебни заведения са София, Пловдив, Благоевград, Бургас и Шумен.

Министърът смята да проведе видеоконферентна връзка с ректорите на медицинските университети и медицинските факултети в страната, за да се обсъди възможността студентите шести курс медицина да карат държавните си стажове в ковид отделения.

Голям е недостигът и на медицински сестри и на санитари. Продължават да се увеличават регистрираните положителни проби – за последното денонощие са 1472 при направени 8738 теста, сочат данните в Националната информационна система. 1732-ма са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция в лечебни заведения, от тях 107 са в интензивни отделения.

1727 са медицинските служители е констатиран коронавирус, 45 са новите случаи за последните 24 часа.

1048 са починали от инфекцията до този момент, 29 са от последното денонощие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"