fbpx

Борисов показа къде ще се строи VII блок на АЕЦ „Козлодуй“

На живо в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов показа мястото, на което ще се построи VII блок на АЕЦ „Козлодуй“.

По време на посещението заедно с него бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, на финансите Кирил Ананиев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

От февруари вече има оценка за въздействието на околната среда, разработва се и система за малки модулни централи, които все още не са лицензирани от ЕС. Те обаче ще могат да влязат в експлоатация към 2027 година.

Мястото, на което ще бъде изграден VII блок на централата, е по-високо, за да може по естествен начин реакторът да бъде предпазен от наводнения. Все още не е ясно с какъв реактор ще бъде закупен и кой ще инвестира.

Борисов подчерта, че процедурата за проекта „Белене“ също трябва да продължи.

Той обясни и как ще се актуализират пенсиите. Хората, които получават между 300 и 369 лв., ще имат увеличение с 10 %. Останалите, които взимат над 369 лв., – ще има 5 %.

Министър Кирил Ананиев допълни, че се предвиждат допълнителни 1 млрд. лева за пенсии догодина и минималната пенсия от 250 ще стане 300 лева. Тези с пенсии между 300 и 350 лева ще имат увеличение от 10%, а останалите – 5%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"