fbpx

Чуждите инвеститори се страхуват от корупцията в България, сочи доклад на САЩ

Чуждестранните инвеститори остават загрижени за върховенството на закона в България.

Корупцията е ендемична, особено при големите инфраструктурни проекти и в енергийния сектор. Ръстът на заплатите значително надвишава икономическия растеж и производителността на труда.
Това са само малка част от изводите за България в тазгодишния доклад за инвестиционния климат в държавите по света на Държавния департамент на САЩ.

Проблем пред инвеститорите е непредсказуемостта за бизнес поради чести регулаторни и законодателни промени, и бавна съдебна система.

Въпреки влизането на странта ни в ЕРМ-II, и при най-добрия сценарий, членството в еврозоната няма да се случи в близките години, е отбелязано още в доклада.

От началото на 2020 г. има въпроси относно ангажимента на правителството да спазва договорите си, включително с американски инвеститори.
Американска компания е била изправена пред регулаторни пречки в опитите си да влезе в енергийния пазар в България, посочва Държавният департамент.

Отбелязан е ръстът в разработването на софтуер, аутсорсинг на бизнес процеси, сектори, привлекли редица американски и европейски компании в България.

Американски инвеститори обаче са срещали значителни проблеми, например две компании са били принудени да започнат преговори за прекратяване на дългосрочните си държавни договори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"