fbpx

Руският газ за България заобикаля Украйна, с 5% пада доставната цена

Променя се входната точка за доставка на природен газ за България от началото на следващата година. „Булгаргаз” ЕАД ще получава природен газ на пункт за доставка „Странджа“.

До сега входната точка бе Негру Вода. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

“В резултат от постигнатите договорености между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром“, доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Румъния в размер на 76 млн. лева, които през предстоящата година няма да бъдат заплащани от „Булгаргаз“ ЕАД и от българските потребители на природен газ”, обяви енергийният министър.

Очаква се българският доставчик “Булгаргаз” да реализира положителен финансов резултат приблизително 4.6 млн. лева за 2019/2020 газова година от заплащане на по-ниските тарифи, обявени от „Булгартрансгаз“ ЕАД на вход „Странджа“.

От 2-ри януари на платформата за търговия на „Газов хъб Балкан“ ЕАД стартира многостранна търговия на организирания борсов пазар, в т.ч. краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга.

За първи път през тази година „Булгаргаз“ проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ общо 403 млн. куб. м. За януари са договорени още 100 млн. куб. метра, стана ясно от изявлението на министъра в присъствието на изпълнителния директор на „Български енергиен холдинг“ ЕАД Жаклен Коен, на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов и на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"