fbpx

Кристин Лагард призова за бюджетни мерки в подкрепа на икономиката

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард призова лидерите на Европейския съюз да отделят средства за борба с коронавирусната епидемия. Тя предупреди, че бездействието може да бъде скъпо, съобщи Ройтерс.

По време на телеконференция във вторник Лагард подчерта необходимостта от бюджетни мерки в подкрепа на икономиката.

Като пример за рисковете, свързани с бездействието, Лагард посочи финансовата криза през 2008 г. Така тя намекна, че икономическата криза, предизвикана от коронавируса, може да се окаже още по-тежка.

Очаква се ЕЦБ да обяви допълнителни стимулиращи мерки в четвъртък, които вероятно ще включват нова схема за финансиране на малки компании и по-ниски лихвени проценти.

На среща във вторник лидерите на ЕС решиха да направят „всичко необходимо“, за да се справят с икономическите последици от кризата, включително предоставянето на държавна помощ за компаниите и създаването на инвестиционен фонд на стойност 25 милиарда евро.

Според Bloomberg Лагард е обещала на европейските лидери, че  ЕЦБ ще разгледа всички инструменти на паричната политика на среща тази седмица, по-специално мерки за осигуряване на „супер евтино“ финансиране.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"