fbpx

Тръмп забрани влизане в САЩ от Европа за 30 дни

Президентът Доналд Тръмп обяви в сряда 30-дневна забрана за влизане в САЩ от Европа. Това е отговор на призиви за действия за ограничаване на бързо разпространяващата се коронавирусна епидемия.

Забраната за влизане започва в полунощ в петък и не се прилага за Великобритания, както и за американците, които се връщат в страната и ще преминат през „съответните проверки“, заяви Тръмп, цитиран от Ройтерс.

„Ние съсредоточаваме пълната власт на федералното правителство и частния сектор върху защитата на американските граждани“, заяви Тръмп в телевизионно обръщение.

„Това е най-агресивното и всеобхватно усилие за борба с чуждия вирус в съвременната история.“

Тръмп не обяви национална извънредна ситуация, въпреки продължаващото увеличаване на броя на новите случаи в Съединените щати.

Той уточни, че търговията няма да бъде засегната по никакъв начин от мярката. „Ограничението спира хората, а не стоките“, каза още президентът.

Световната здравна организацiя обяви заболяването Covid-19 като пандемия в сряда. По думите шефа на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус никога досега не сме били свидетели на пандемия, предизвикана от коронавирус.

В СЗО са дълбоко притеснени от обезпокоителните нива на бездействие на международната общност пред обезпокоителното ниво на разпространение на епидемията от новия коронавирус, допълни  каза Гебрейесус.

Той прогнозира, че в следващите дни и седмици ще има увеличаване на заразените и нови смъртни случаи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"