fbpx

ЕЦБ не е готова да сваля лихвите, показва проучване

Европейската централна банка няма да следва примера на Федералния резерв на САЩ при понижаване на лихвите, за да смекчи икономическата заплаха от избухване на коронавирус, въпреки че шансът за рецесия в еврозоната се е удвоил през последния месец.

Анкета на Ройтерс, проведена на 3-4 март, показа, че около 40% от икономистите очакват по-нататъшно намаляване на лихвените проценти на ЕЦБ в даден момент тази година.

Резултатите обаче подчертаха ограничените възможности на регулатора, защото депозитният му процент вече е минус 0,50%.

След като ФЕД изненада финансовите пазари във вторник с внезапно понижаване на ставката с 0,5 базисни пункта, проучването показа, че ЕЦБ ще поддържа лихвения процент на депозитите поне до края на 2022 г.

„Непосредствената реакция на финансовия пазар може да не е достатъчно значителна, за да предизвика преоценка. Ние не включихме понижение в лихвения процент на ЕЦБ в прогнозата си и след извънредно намаляване на ФЕД все още не сме готови да го направим “, заяви Грег Фусеси, икономист от JP Morgan.

Само 11 от 52 икономисти прогнозират понижение на депозитната ставка на ЕЦБ до минус 0,60% на заседанието на 12 март. Но почти 40% очакват поне един спад преди края на тази година.

Резултатите от проучването са в рязък контраст с очакванията на пазара, който вижда почти 90 процента шанс за намаляване на лихвите на срещата през март. Пазарите също са почти напълно уверени, че ще има намаление до края на 2020 г.

Според анкетираните средната вероятност за рецесия в еврозоната през следващата година се удвоява до 40%. През февруари е била 20%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"