fbpx

Законът за личната помощ дава възможност за злоупотреби, смятат от АИКБ и КНСБ

Асоциацията на индустриалния капитал в България  и  Конфедерацията на независимите синдикати в България подкрепят усилията на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да решава на проблемите, възникващи с прилагането на приетия в края на 2018 г. Закон за личната помощ.

Това се казва в съвместно съобщение на двете организации.

Те отбелязват, че още при обсъждане на законопроекта, в т.ч. в Народното събрание, инициаторите му – тогавашният омбудсман и отделни представители на хората с увреждания, са били предупреждавани за вредите, които могат да настъпят от приемането на нормативен акт, който не разглежда и не решава достатъчно задълбочено и комплексно проблемите на българските граждани, нуждаещи се от дълготрайни социални услуги.

Докато през септември миналата година ползвателите на механизма за лична помощ са били около 5000 души, то до началото на този месец са подадени 287 000 заявления за изготвяне на индивидуална оценка,  30 000 са заявилите потребност от включване в механизма за лична помощ, а за 28 708 е установено, че отговорят на разпоредбите на закона.

В сегашната си редакция Законът за личната помощ от една страна изключва от подпомагане хора с по-малка степен на увреждане, а от друга осигурява значителни средства за правоимащите, до степен, че в много случаи се оказва, че полагането на грижи като личен асистент е по-доходоносно от досегашната трудова дейност на асистента.

Има случаи, когато за асистенти се посочват лица с трайни увреждания с определено право на чужда помощ, под 18-годишна възраст в редовна форма на обучение, над 85-годишна възраст, лица с различни заболявания и т.н., което е  недопустимо по регламент.

Очевидно е, че законът способства за злоупотреби и то във вреда на наистина нуждаещите се от личен асистент хора, смятат от АИКБ и КНСБ. Според двете организации този апроблем най-малко би се решил с оставката на министър, който по никакъв начин не е бил ангажиран с приемането на неработещ закон.

АИКБ и КНСБ считат, че в създалата се ситуация осигуряването на необходимата и адекватна подкрепа на хората с увреждания може да се осъществи чрез Национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда и експертите и ръководствата на двете организации ще подкрепят решително усилията на министъра на труда и социалната политика в тази насока.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"