fbpx

Нов екоданък може да ускъпи самолетните билети в ЕС

самолет

Самолетните билети може да поскъпнат, ако в ЕС бъде приет нов климатичен данък.

След дебат на правителството днес България се е присъединила към декларация, която апелира Европейската комисия да анализира и да предложи съответни законови мерки спрямо авиационния бизнес заради въглеродните емисии.

Преди дни България се е включила към евроинициатива, обясни в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов, предаде БТА.

В декларацията, инициирана от холандското правителство, се констатира, че авиацията като бизнес в Европа и в света генерира огромен обем от въглеродните емисии. Документът отправя апел ЕК да направи анализ и да предложи на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета възможно решение за ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори.

Според Горанов, първо трябва да се видим дали ЕК ще предложи нещо по проблема и какво. Ако Комисията излезе с предложение, то вероятно, ще засегне целия авиационен бизнес на територията на континента.

Горанов уточни още, че декларацията не съдържа конкретни предложения, а констатира проблема.

Ако действително ЕС въведе нов екоданък, най-евтините билети ще поскъпнат с 20 евро, най-скъпите – с около 60 евро.

„България е една от деветте страни подписали декларацията – другите 19 страни членки на ЕС не са я подписали.

Е, разбира се, на нас всичко ни е на ред – защо да не се погрижим за разрешаване на този луксозен проблем, за въглеродните емисии на самолетите… Видяла жабата,че подковават вола – и вдигнала крак. Средният българин печели най-малко от всички други граждани на ЕС – дори и от румънците.

Българската държава и българският бизнес държат работните заплати на дъното и се хвалят, че разполагат с евтина работна ръка. С нищо не разполагат – само с нарастваща арогантност разполагат. “ Това написа политологът Огнян Минчев във Фейсбук.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"