fbpx

Програма „България 2030“ – къде искаме да бъдем след 10 години и как да стигнем до там

Програма за развитие „България 2030“

Трите стратегически цели в Националната програма за развитие „България 2030“ са технологична трансформация – която може да се преформулира в ускорено икономическо развитие, демографски подем и намаляване на неравенствата.

Това обобщи председателят на АИКБ Васил Велев пред Блумбърг Тв, след като вчера на заседанието на тристранката социалните партньори са обсъдили документа.

Програмата е от стратегически характер от най-висок ранг, а демографският подем е приоритет на приоритетите, изтъкна Велев. По думите му трябва да ни е ясно къде искаме да бъдем след 10 години и как да стигнем до там.

Според доц. д-р Косьо Стойчев от СУ „Св. Климент Охридски“ най-важният компонент ще са поставените приоритети. Целта е те да са достатъчно високи и да са правилни, за да трансферират държавата във вярната посока на развитие, да се увеличи възможността за национално израстване и укрепване на България в ЕС

Доц. Стойчев коментира, че не е редно да се залага развиване на всички сектори – това е невъзможно. Трябват ни сектори остриета, тъй като на пазара свободни места няма, а трябва да си ги извоюваме, категоричен е Стойчев. По думите му, ще е добре, ако през 2030 година имаме три сектора в топ 5 на ЕС и други три в топ 10.

Васил Велев повдигна въпроса за правилно насочените инвестиции. Той припомни, че през 2025 година ще трябва да затворят въглищните ни централи, заради влизащите високи изисквания, на които не можем да отговорим. Тогава инвеститорите трябва да се насочат към Маришкия басейн, където има и изградена инфраструктура и налична квалифицирана работна ръка.

Относно най-сериозният проблем – демографията, доц. Стойчев предупреди, че за демографските тенденции десет години са нищожно време. Ако веднага започнем с активна политика, през 2030 евентуално, ако сме се справили добре, можем да видим първите резултати, изтъкна той.

Сред мерките за постигане на демографски подем са задържане на българите у дома, условия за завръщане на сънародниците ни от чужбина и заселване на хора от трети страни в обезлюдени места.

Косьо Стойчев обаче отбеляза, давайки за пример диаспората ни в Украйна – от една страна смесените бракове са я намалили, а от друга те няма да искат да напуснат бедните райони в Украйна, за да дойдат в бедните райони в България.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"