fbpx

Основните перспективи на САЩ са благоприятни, смята шефът на Фед

джером пауъл

„Основните перспективи остават благоприятни“, заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл пред Съвместната икономическа комисия на Конгреса на САЩ.

Той и колегите му виждат „трайна експанзия на икономическата активност“, съчетана със силен пазар на труда и инфлация близо до целевото ниво от 2%.

Малко вероятно е централната банка да използва капацитета си за намаляване на лихвите, освен ако няма съществена преоценка на перспективите.

От юли насам Фед намали три пъти основната лихва с по 25 пункта. През октомври тя беше определена в диапазона между 1,5% и 1,75%.

Според Пауъл това намаление е известна застраховка срещу евентуални рискове, свързани с мудния икономически растеж зад граница или несигурност, породена от търговските борби на администрацията на Доналд Тръмп с Китай и с други големи търговски партньори на САЩ.

Федералният резерв се притеснява от продължителното усещане на американците, че инфлацията ще бъде ниска и занапред.

„Ние от Фед ще продължим да наблюдаваме тези развития и да оценяваме тяхното въздействие върху американската икономическа активност и инфлацията“, посочи той.

Пауъл предупреди, че дългосрочният федерален бюджет са намира на неустойчив път на развитие. Високият и нарастващ дълг би могъл да възпрепятства желанието да се подкрепя икономическата активност по време на спад или евентуална рецесия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"