fbpx

3 млрд. евро са германските инвестиции в България

Германските инвестиции у нас са 3 млрд. евро, а всяка година 1 млн. германски туристи идват в България. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която се срещна в Берлин с министъра на външните работи на Федерална република Германия Хайко Маас.

Те заедно присъстваха на отбелязването на 140-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави, като откриха концерт на Камерния оркестър на Софийската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров във Френската катедрала на площад “Жандарменмаркт” в немската столица.

“Днес празнуваме детски рожден ден – 140 години, в сравнение с общата ни многовековна история. Винаги сме били свързани, особено чрез културата, независимо от политическите системи. Свързват ни вашите сънародници – 350 000 българи живеят в Германия. Свързва ни общият копнеж по една единна  Европа, която няма да се разпадне на Източна и Западна, Северна и Южна Европа”, каза Хайко Маас.

Министър Захариева припомни, че през 2019 г.  отбелязваме няколко значими събития, които промениха историята на нашите народи и на Европа – 30-годишнината от падането на Берлинската стена и 70 години от основаването на НАТО. България отбелязва и 15 години от приемането й в Алианса.

На тържеството в Берлин присъстваха председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, представители на дипломатическия корпус в Берлин, българските почетни консули във Федералната република, представители на германския бизнес в България, наши сънародници, живеещи в немската столица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"