fbpx

Европа постепено се отваря, антивирусните мерки остават

От сряда във Великобритания хората ще могат да прекарват повече време навън. Социалното дистанциране обаче остава в сила поне още два месеца без някакви драстични промени в карантината.

В обръщение към нацията британският премиер Борис Джонсън изложи условен план за постепенно „отваряне на обществото“.

Онзи, които не могат да работят от вкъщи трябва да се завърнат на работа и ще бъдат насърчавани. Препоръчва се обаче да избягват обществения транспорт.

Джонсън се надява при следващата фаза, която не се очаква по-рано на 1 юни, да започне отварянето на основните училища.

След 1  ще юли ще работят магазините, някои заведения и обществени места, но само ако се прецени, че е безопасно.

От днес в Гърция над 66 000 фирми започат работа. Това е вторият етап по разхлабване на мерките.

Подновяват се и учебните занятия за учениците от последния гимназиален клас. В час могат да се събират до 15 ученици в час.

В Нидерландия също отслабват въведените ограничителни мерки.

Детските градини и началните училища възобновяват работата си, отварят се фризьорски и козметични салони, библиотеки. Децата ще посещават училище по два дни седмично, за да се избягват големи групи.

От днес ще възобновят работата си фризьори, козметици, масажисти, които ще приемат посетители само по предварителна заявка.

И Франция започва постепенно излизане от карантината.

Страната беше в строга карантина 56 дни, през които от коронавируса починаха над 26 хиляди души.

От днес във всички градове се отменя задължителната употреба на хартиен формуляр или електронен пропуск, с които досега бе разрешено на хората да напускат за кратко дома си.

Тези, които отиват на работа в Париж, трябва да се снабдят с декларация с печат от работодателя, в която се посочва часът на пътуването.

Отварят всички магазини, с изключение на големите търговски центрове с площ от 40 хиляди квадратни метра или повече.

Пазарите отварят, но парковете и площадите в повечето градове остават затворени.

Белгия също разхлабва мерките от днес, а в някои части на Германия баровете и ресторантите отвориха през уикенда.

Нови 26 са заразени с COVID-19 в България от изследвани 403 проби през последното денонощие, съобщи на брифинг секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

На 13 май престава да действа извънредното положение, но голяма част от карантинните марки остават. Разрешено е придвижването в страната, разходките в паркове, планините, маските са задължителни на затворени обществени места. Остава 14 дневна карантина за пристигнали в България. Забранено е влизането в страната на граждани от редица държави.

Потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 1981. Броят на починалите е 91, а 461 са излекуваните. Един човек е починал за последното денонощие, той е имал придружаващи заболявания.

Към момента 4 180 000 са потвърдените случаи на болестта в света. В САЩ днес е отбелязан най-ниският ръст на новозаразени от последните 40 дни.

Заразените с нова коронавирусна инфекция в Русия са се увеличили с 11 012 само за последните 24 часа и са вече 209 688 души, от които 109 740 с в Москва.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"