fbpx

Европа разхлабва мерките, въведени заради пандемията

Редица европейски страни от днес започват да разхлабват ограниченията, които бяха въведени заради коронавирусната инфекция.

Италия разреши на около 4,5 милиона души да се върнат на работа след близо два месеца изолация и позволи на семействата да се събират. В страната отварят парковете, където децата ще могат да играя.

Хора без роднинска връзка обаче продължават да спазват дистанция. Повечето магазини остават затворени до 18 май, ресторантите ще предлагат само храна за вкъщи.

Италия е най-засегнатата европейска държава с близо 29 000 смъртни случая от КОВИД-19.

В Белгия разрешават бизнес срещите, отварят галантериите и магазините за платове, носенето на маски става задължително в обществения транспорт.

От 11 май Франция ще започне да отслабва карантинния режим. Децата ще могат да се върнат в училище, но това ще се случи на етапи.

От днес Португалия също започна да се оттегля от блокирането поетапно. Отворени са някои магазини за дрехи и градски паркове. Страната живя в извънредно положение шест седмици.

Сърбия премахна извънредното положение. Търговските центрове, кафенета и ресторанти започват да се отварят, но правилата за социално разстояние остават.

Наложеният в страната полицейски час ще бъде изцяло отменен до четвъртък. В следващите дни автобусните и влаковите връзки в страната също ще бъдат възстановени, а в края на май властите планират да разрешат някои търговски полети.

В Гърция от днес гражданите могат да излизат без да изпращат SMS или да имат писмено разрешение. Църквите отварят врати за индивидуални молитви. В болниците се подновяват плановите операции и консултациите. Разрешават се и индивидуалните спортни занимания на открито.

В България се отварят терасите и градините на заведенията за обществено хранене, плувните басейни, разрешават се индивидуалните спортове. В сряда ще бъдат премахнати КПП-тата на областните градове.

Положението в Русия се влошава, с новия коронавирус през изтеклото денонощие са регистрирани 10 581 и в момента те са общо 145 268, починалите са вече 1356.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че вече смята за възможно близо 100 000 американци да умрат от КОВИД-19, но изрази увереност, че до края на годината ще бъде разработена ваксина срещу новия коронавирус




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"