fbpx

Германската икономика може да се свие с 20%, смятат анализатори

Показателят за бизнес климата в Германия падна до най-ниското ниво от март 2009 г., показва проучване, проведено от немския икономически институт Ifo в сряда.

Според анализаторите, най-голямата икономика в Европа може да се свие с 20% през тази година заради пандемията от коронавируса, съобщи Ройтерс.

Германският индекс за бизнес климат, изчислен от IFO, падна до 86,1 пункта през март от 96,0 пункта през февруари,.

„Това е най-лошият спад, регистриран след обединението на Германия, и най-ниско от юли 2009 г.“, заяви изпълнителният директор на Ifo Клеменс Фуст.

„Немската икономика е в шок“, каза той и добави, че очакванията на бизнесмените са толкова мрачни, колкото никога досега. Оценката на компаниите за настоящата ситуация рязко се влоши.

Индексът на текущата ситуация в Ifo е 93.0 пункта, докато анализаторите са очаквали показателя на 93.6 пункта. Индексът на очакванията е 79,7 пункта срещу прогнозата от 81,9 пункта.

В сектора на услугите показателят за бизнес климата е показал най-голям спад след първото събиране на данни през 2005 г.

В индустриалния сектор индексът падна до най-ниското си ниво от август 2009 г., докато подиндексът на очакванията показа най-резкия спад от 70-те години на промишлените изследвания.

Икономистът на Ifo Клаус Фолрабе заяви, че тази година германската икономика може да намали от 5 до 20% в зависимост от продължителността на спирането, причинено от пандемията.

Фолрабе добави, че очаква силна рецесия в най-голямата икономика в Европа през следващите два тримесечия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"