fbpx

Незаконно се изискват глобите на КАТ на границата, твърди адвокат

Преди време КС е отменил закон, с който се е ограничавало правото на пътуване на български граждани за неплатени задължения към държавата.

Това каза пред БНР аадвокат Иван Тодоров по повод условието българските граждани да преминават границата, след като си платят държимите на КАТ глоби.

„Конституционният съд се е произнесъл, че не може да се събират неплатени задължения на границите и да се ограничава пътуването на български граждани“, обясни Тодоров.

Според него ограниченията са въведене „по терлици“ и това е „възмутително“.

Просто са дадени указания на Гранична и на Пътна полиция това нещо да започне да се прави на границата.

Адвокат Тодоров е категоричен, че с тази мярка директно се ограничава правото на свободно движение в Европейския съюз. А това е изрично прокламирано в Договора за функциониране на ЕС и в няколко решения на Съда на ЕС.

Контролните органи имат право при спиране на превозно средство в страната да предприемат такива мерки, но не и на границата, защото там се ограничава правото на свободно придвижване.

На същия принцип на границата държавата може да си търси неплатените данък сгради и такса смет, например.

И понеже новият ред е установен с нареждане, без да е публикувано какво то и да е в Държавен вестник, адвокатът зяви, че се налага да бъдет предприети всички възможни средства за защита.

Пострадала от граничните проверки за неплатени глоби за нарушения на пътя е завела три дела срещу разпореждането на МВР към граничните полицаи на сухопътните ни граници.

Чрез адвокатско дружество жалби са подадени до Върховния административен съд, Административен съд – София-град и Административен съд – Благоевград.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"