fbpx

Истинската криза ще настане в края на годината, смята Борисов

Тежките времена предстоят, икономическата криза тепърва ще се задълбочава и ще настане в края на тази и началото на следващата година. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правитественото заседание днес.

Световните икономики по никакъв начин не се възстановяват. Нищо не подсказва, че сме преодолели кризата и от медицинска гледна точка, и от финансово-икономическа, допълни той.

Премиерът се ядоса на изказване на бившият здравен министър Петър Москов, който поиска да има ново затваряне в страната.

Според министър председателя няма да издържат финансовите и социалните системи, ако месеци наред продължи мярката 60/40 или 80/20, по които държавата плаща голямата част от заплатите.

Тогава държавността ще се разпадне, когато не останат пари за пенсии и заплати за основните сектори, Трудното е да се научим да живеем с вируса, но да не спираме да работим, допълни премиерът.

През последните 24 часа у нас са потвърдени нови 188 случаи с коронавирус, най-много от началото на падемията. Направени са 3467 PCR тестова. Общият брой на заразените у нас вече е 6102 души, като 2811 са активни. В интензивно отделение са настанени 32-ма души, общо в болници са 483-ма.

Австрийското правителство включи днес три нови държави в списъка си на страните с най-висока степен на опасност от заразяване с коронавирус – България, Румъния и Молдова.

Всеки, пристигащ от тези държави, трябва да се подложи на двуседмична карантина или да покаже отрицателен PCR тест.
Правителството призовава австрийските граждани да не предприемат пътувания в тези страни.

Междувременно президентът Доналд Тръмп изпълни заканата си да изтегли САЩ от Световната здравна организация, защото смята, че е под контрола на Китай от началото на пандемията

Вашингтон дава повече от 400 милиона долара годишно, което е около 15 процента от бюджета на СЗО.

Над 3 милиона са вече регистрираните заразени с коронавируса в САЩ, през последното денонощие са потвърдени рекордните над 60 000 нови случая.

Повече от 1100 души са починали само за последното денонощие и смъртните случаи в страната от новия коронавирус вече са 131 362

Десетки полицаи и граждани са ранени тази нощ по време на протестите против въвеждането на полицейски час в Белград заради разрастването на пандемията.

Повече от 45 000 нови заразени с коронавируса са били регистрирани в Бразилия през последното денонощие и общо заразените са 1 668 589. Над 1200 човека са починали в страната за един ден от инфекцията и общият им брой достигна 66 741.

Бразилия е втора след Съединените щати по заразени и починали от Ковид-19.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"