fbpx

Goldman Sachs очаква търсенето на петрол да се възобнови до 2022 г.

Преминаването на хората към личен транспорт и увеличаването на правителствените разходи за инфраструктура с цел подобряване на икономическите показатели би трябвало да подпомогнат на търсенето на петрол да се върне на предкризисните нива до 2022 г.

Това прогнозира в четвъртък американската банка Goldman Sachs, цитирана от Ройтерс.

Прогнозата е, че първо търсенето ще намалее с 8% през тази година, после ще се повиши с 6% и ще може напълно да се върне на нивото, на което е било преди пандемията, до 2022 година.

Търсенето вече е започнало да се възстановява, но остава под нормалните нива. През юни то беше с 12% по-ниско от миналата година.

Банката очаква, че покупките на бензин ще се възстановят най-бързо сред петролните продукти. Пазарът на реактивно гориво, който претърпя най-лошият удар по време на пандемията, може да продължи да бъде проблем, тъй като хората ще се въздържат от пътуване, докато не бъде открита ваксина.

Търсенето на гориво започна да се възстановява постепенно, тъй като коронавирусните ограничения бяха премахнати, но втората вълна на вируса може бързо да прекъсне тази тенденция.

Според проучване на Ройтерс, цените на петрола се консолидират през тази година около 40 долара за барел, докато възстановяването ще се ускори през четвъртото тримесечие и по-нататък през 2021 г. на фона на намаляващото производство на ОПЕК, както и рестартирането на икономиките след блокирането на коронавируса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"