fbpx

Още спорят с грантове или с кредити да се възстановява ЕС

Все още няма разрешение по спора с грантове или с кредити да се възстановя икономиката на ЕС. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след приключване на четвъртата видеоконференция на лидерите на страните членки, която се проведе днес.

С новата пътна карта за възстановяване искаме да вдъхнем оптимизъм, обясни той в специално изявление след срещата.

Но този вирус е непознат, а 7,5% от БВП си е отишъл, добави Борисов.

Държавите със слаби икономики предпочитат грантове, а със силни – настояват да се предоставят кредити и после те да бъдат върнати.

Премиерът съобщи още, че държавата осигурява 173 млн. лева грантове за малки и микрофирми. Средствата ще бъдат налични още през май.

На 6 май лидерите на ЕС пак ще се срещат и тогава отново ще се предоговаря финансовата рамка. Очаква се да има обединение по създаване на фонд за излизане от кризата. ЕК ще подготви предложение за модела.

Няма консенсус и за коронаоблигациите. Две групи държави – южните, сред които тежко пострадалите от пандемията Италия и Испания, и северните – Нидерландия, Германия, Австрия, са напълно разделени по този въпрос. Групата на Севера е категорично против да бъде поет общ европейски дълг.

Близо 2,7 милиона са вече заразените с COVID-19 по света. Починалите са 185 000, а над 724 000 са се излекували. Почти половината от починалите с коронавирус хора в Европа са били обитатели на старчески домове,




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"