fbpx

Около 500 хотели са извън информационната система

Около 500 места за настаняване все още не са вписани в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Министерството на туризма е започнал административнонаказателно производство срещу нарушителите на закона.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с местната власт и бизнеса в Разлог. В нея участва и кметът на общината инж. Красимир Герчев.

14 900 места за настаняване вече функционират в ЕСТИ, 4500 са сезонните.

По данни от системата най-много са туристическите посещения през декември 2019 г. от съседните държави, както и от Великобритания, Израел, Германия, Италия.

Предстои да се финализира Националният регистър на туристическите забележителности и фестивали, който ще помогне за популяризиране на регионите и за привличане на инвестиции в тях.

Ще бъде променена и наредбата за категоризация и прекатегоризация  за местата за настаняване и хранене с нови облекчения за бизнеса. Общините имат и допълнителни възможности за кандидатстване по различни европейски проекти, чрез които да представят туристическия си потенциал, стана ясно от думите на Ангелкова.

Тя обясни, че промените в Закона за туризма в момента се гледат в Народното събрание и са свързани предимно с регламентиране статута на националните курорти.

За региона на Разлог е важно да се регламентира например професията ски учител, върху което също работим, подчерта министър Ангелкова.

През първите 11 месеца са отчетени над 8,8 млн. чужди туристически посещения, а приходите от международен туризъм до октомври надхвърлят 3,4 млрд. евро.

Чувствителни са ръстовете на посещенията от редица пазари: Гърция, Украйна, Великобритания, Унгария, Китай, САЩ и др. Очакваме и тази година зимният сезон да е с добри показатели, прогнозира още министърът.

Тя припомни и големия пробив на институцията в партньорството й с Асоциацията на германските здравни каси. Съвместно с БУБСПА и Германо-българската индустриално-търговска камара бе постигната договореност здравноосигурени граждани на Федералната република да могат да ползват услугите на нашия здравен туризъм в болници и частни хотели, които отговарят на изискванията в двете държави.

България ще бъде страна партньор в Дунавския салон в германската провинция Баден-Вюртемберг в началото на март и ще представи профила си като дестинация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"