fbpx

Новите мерки на кабинета са като гювеч според Николай Василев

Това е гювеч от много мерки без особена връзка, общият знаменател е раздаване на всички по нещо. По-голямата част от разходите са социални и това не е добре. Сред позитивите е непланирането на нов дълг.

Така бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев коментира пред БНР антикризисните мерки на кабинета.

Според него, ако се развърже повече кесията, ще спадне напрежението. В политическия смисъл това има известен резон. Но заявката за повишаване на пенсиите е погрешна, смята икономистът.

„Минималната пенсия се е удвоила за няколко години. Тази година имаме най-голямата рецесия от 1996 г. досега. Когато икономиката намалява и много хора ще си изгубят работата или доходите им ще намалеят, а пенсиите, не само че не се намаляват, а се увеличават, това е несправедливо към останалите 5 млн. души в страната, които не са пенсионери“, заяви още Василев.

Той заяви още, че в целия свят има практика, когато са прекалено щедри помощите за безработица, се случват две неща – изчезва стимулът хората да си търсят работа и много хора работят на черно, а се правят на безработни.

Ефект от социалното-икономическите мерки върху протеста няма да има. Хоризонтът на Борисов генерално не е добър – до редовните избори. Тези протести ще продължат в различна степен на интензивност до края на мандата. Тревожно за властта е, ако започнат и социални протести, коментира политологът Димитър Ганев от изследователски център „Тренд“.

Според него промените в кабинета няма да тушират социалното недоволство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"