fbpx

Страната ни пропуска 7 млрд. лева доход заради пандемията

Страната ни губи около 7 млрд. лева доход, отколкото би било нормално, ако нямаше пандемия и затваряне на икономиката. Това пресметна пред БНР икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и доцент в Софийския университет.

Той сравни числово с доходите и имуществото на 100 хиляди домакинства в България.

Това е доход, който няма да бъде произведен и съответно няма да бъде потребен, ще има свиване на стопанската дейност, на приходите в бюджета, защото основното, което поддържа бюджета, е ДДС, т.е. потреблението, обясни Станчев.

Той прогнозира около 3 млрд. лева дупка в бюджета само от свиване на стопанската дейност, а отделно ще има и дефицити, които ще бъдат заради „не доброто управление на парите на данъкоплатците тази година“.

Според икономиста репресивното затваряне на икономиката през март, което беше не само в България, доведе до много дълбок спад в стопанската дейност. Сега се наблюдава, че повече хора започват работа, отколкото се регистрират безработни, което обаче се дължи на сезонен фактор.

Станчев очаква и втора вълна от безрабоица, която не е задължително да е заради пандемията.

„Не виждам защо трябва да става такова купуване на акции на цена, която е 92% над пазарната цена. Почти двойно по-висока цена от тази, която би се получила на борсата“, коментира Красен Станчев придобиването на близо 19% от акциите на Първа инвестиционна банка от държавата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"