fbpx

Търсят се имоти с луксозно изпълнение

Тенденцията от предходните няколко години да се строят и пускат в експлоатация все по-качествени и луксозно завършени сгради и жилища продължи и през 2019 година.

Изминалата година ще се запомни с повишен интерес на купувачите към по-високия клас жилища – около и над 100 000 евро. Все повече хора търсят луксозно завършени и големи апартаменти, в които са готови да вложат сериозни суми.

Конкуренцията между строителите е засилена и това обуславя повишаването на стандарта при предлаганите имоти. Това сочи анализ за пазара на жилища на компанията Форос.

Зелени площи, зони за отдих, детски площадки, жива охрана се предлагат все по-често с цел да се привлече интереса на търсещите.

Пазарът към края на 2019 г. е наситен с многобройни и разнообразни жилища, което кара купувачите да избират по-внимателно и да бъдат все по-взискателни към бъдещия си имот. Продължават да се предпочитат жилища на среден етаж с южно и източно изложение, като цената при тях закономерно е по-висока.

Северните и западни апартаменти на първи и последен етаж държат малко по-ниски цени.

Цялата 2019 г. се характеризира с висок обем на предлаганите имоти, което осигурява богат избор на търсещите. Към края на годината прави впечатление, че времето за избор е леко удължено, което също говори за по-внимателен подбор и повече изисквания.

Голяма част от имотите, закупени през 2009 – 2012 г. с цел инвестиция, са пуснати в продажба през изминалата година, тъй като пазарните цени достигат до желаните от инвеститорите нива. По този начин много от тях са реалзирали добри печалби от разликата между покупната и продажна цена.

На вторичния пазар се предлагат предимно собствени имоти – около 65%, 15% са с проблем при плащането на кредит, а по 10% си разделят имотите, придобити от банки и получените в наследство.

Предлагането в столицата е фокусирано в кварталите Младост, Люлин, Надежда, както и в новозастрояващите се Витоша и Манастирски ливади.

Във Варна най-силно е предлагането в кварталите Бриз, Левски, Чайка и Възраждане, а в Бургас – в Славейков, Братя Миладинови, Лазур, Изгрев и Възраждане.

Огромната част от предлаганите имоти в София през 2019 г. са ново строителство – малко над 80%. 15% са старата тухла, а панелните жилища са най-малко – едва около 5%.

В останалите големи градове като Бургас, Варна и Пловдив новата тухла заема 55%, старата – около 30%, а панелът – останалите 15%.

Според статистиката на Форос най-голям дял от предлаганите жилища в страната са с една или две спални, съответно с площ от 70 до 140 кв.м.

Броят на жилищните имоти, предлагани на търг в сайта на частните съдебни изпълнители, е 1159. През последното тримесечие броят им се е увеличил с около 2.5%. В столицата предлаганите жилищни имоти от частни съдебни изпълнители са 92, във Варна – 51, в Бургас – 13, в Пловдив – 19, в Русе – 17, в Стара Загора – 10, в Добрич – 12. Тези имоти заемат твърде незначителен дял от пазара, за да окажат влияние на ценообразуването и поведението на останалите продавачи и купувачите.

В страната са сключени  211 529 сделки с недвижими имоти. Според данните на агенцията по вписванията се наблюдава стабилност в броя на сделките през последните три години. Регистрират се минимални, незначителни спадове спрямо 2018 г. и 2017 г. – 0.50% и 1.33%. В сравнение с 2016 г. и 2015 г. е отчетен спад от 7.46% и 8.16%.

През 2019 г. с най-голям спад в броя на сключените сделки спрямо предходната година са градовете Враца (-9%), Добрич (-8%), Плевен (-8%), Разград (-9%), Силистра (-8%) и Шумен (-11%), а по-забележимо повишение е отчетено в Габрово(+10%).

В Пловдив се наблюдава намаление в броя на сделките спрямо 2018 г. с 6%, а в Русе са само с 4 по-малко.

И през 2019 г. купувачите остават верни на традицията да търсят предимно дву- и тристайни апартаменти, като предпочитаната площ е съответно 70-90 кв.м. за първите и 100-140 кв.м. за вторите. По-големи жилища се търсят почти само в столицата от семейства с повече от едно дете.

Ателиета, студия и гарсониери се търсят най-вече по Черноморието и в планинските курорти, както и около големите университети.

Целта на подобни покупки е препродажба или отдаване под наем, тъй като търсенето на подобни имоти на вторичния пазар е все още силно.

80% от търсенето в София е концентрирано в нови тухлени жилища, построени след 2014 г.

Все по-търсени се открояват жилищата в развиващите се квартали в столицата – Манастирски ливади, Витоша, Овча купел. Там се фокусират най-вече млади семейства с деца, очакващи инфраструктурата в близко бъдеще да се подобри. Към момента очакванията са това да се случи в рамките на 5-10 години.

По Черноморието купувачите вече не са почти само чуждестранни граждани. Българите завоюват стабилни позиции в този сегмент като имотни инвеститори. Малките жилища са най-търсени през изминалата година – едностайни и двустайни на цени между 25 000 и 30 000 евро, както и студия – между 16 000 и 18 000 евро. 

При къщите се търсят основно по-евтини – до 150 000 евро, предимно в малките населени места около София.

 Покупките „на зелено“ продължават да заемат голяма част от пазара. Хората възвръщат доверието си в строителите, виждайки завършването на множество замразени след финансовата криза строежи.

В края на 2019 г. пазарните цени на жилищни имоти остават стабилни като се наблюдават леки ръстове. Очаква се темпът на растеж да продължи да се забавя и в следващите няколко години.

Според статистиката на Форос за последната година е регистриран ръст при цените на жилища за страната от 1.40%.

В столицата, Варна, Бургас и Пловдив повишението в продажните цени е съответно с 1.91%, 1.36%. 2.07% и 0.26%, като към края на декември средните офертни цени са, както следва: 1160 евро/кв.м. в София, 845 евро/кв.м. във Варна, 870 евро/ кв.м. в Бургас и 760 евро/кв.м. в Пловдив.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"