fbpx

Кабинетът предлага Зорница Русинова да оглави Икономическия и социален съвет

Правителството ще предложи на Народното събрание да избере Зорница Русинова за председател на Икономическия и социален съвет за мандат от 4 години.

Тя има магистърска степен по международни икономически отношения от УНСС и магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет.

Зорница Русинова е била министър на труда и социалната политика в периода май 2016 г. – януари 2017 г.

След това е заместник-министър в същото ведомство, където е отговаряла за политиките на пазара на труда, социалното включване, европейските въпроси и международното сътрудничество, както и за управлението на европейските фондове. Координирала е дейността на Агенцията по заетостта, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за контрол на качеството на социалните услуги и е ръководила управляващия орган на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

Икономическият и социален съвет (ИСС) е т.нар. “граждански парламент” на България. Той обединява различни организации на гражданското общество у нас с общи интереси.

Той е „мостът“ между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление.

Със създаването на ИСС като нова институция на гражданския диалог у нас започна и нов етап в развитието на организираното гражданско общество.

Приетият от Народното събрание през 2001 г. Закон за Икономическия и социален съвет регламентира неговия статут.

Три последователни мандата председател на ИСС е проф. д-р Лалко Дулевски.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"