fbpx

Без 14-дневната карантина за българи и бизнесмени от ЕС

Промяна при влизането на хора в България оповести снощи здравното министерство.

Отпада забраната гражданите на ЕС и на страни по Шенгенското споразумение (включително Светлейшата Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако̀ и Държавата град Ватикан) да влизат на територията на България.

Забраната не важи за български граждани, членовете на техните семейства, както и за лицата, които са във фактическо съжителство с български гражданин.

Няма забрана за влизане у нас и за лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства.

На територията на България могат да влизат и медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници, и техните ръководители, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия.

Отворени са границите сащо за работници, които участват в доставките на лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска апаратура.

Същото важи и за персонал, ангажиран с международен превоз на пътници и товари, екипажи на въздухоплавателни средства за търговски превоз, екипажи на плавателни съдове.

Могат да влизат чуждестранни официални длъжностни лица, дипломати, служители на международни организации, военнослужещи, от службите за сигурност ,хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения, сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма.

Отпада 14-дневната карантина за българи, и членовете на семействата им, както и за лицата, с които са във фактическо съжителство, когато срокът на техният престой в България е до 7 дни.

Без карантина влизат лицата по хуманитарни причини или са свързани с инвестиционни и инфраструктурни проекти, медицински специалисти, социални работници, официални длъжностни лица, служители по сигурността,  водачите на автобуси за международен превоз.

Лицата, които не се поставят под карантина и които преминават транзитно през страната, представят на граничния здравен контрол декларация по образец.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"