fbpx

На сергиите най-често продават играчки с неясен произход

коледни играчки

Започна кампанията „Безопасна Коледа“ на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Проверяват се търговски обекти, в които са съсредоточени големи потребителски потоци и се разпространяват детски играчки, светлинни гирлянди и пиротехнически изделия.

Анализът на резултатите от проведената кампания „Безопасна Коледа“ миналата година показва, че във временно разкрити търговски обекти в предпразничния период се разпространяват несъответстващи играчки и светлинни гирлянди от нисък ценови клас.  Те са и с неясен произход.

Инспекторите ще следят дали има маркировка за съответствие, инструкция за употреба, формални и видими несъответствия при играчките. Ще се обръща внимание и за наличие на обявени технически параметри, позволяващи безопасна употреба на светлинните гирлянди.

При миналогодишната кампания „Безопасна Коледа“ са били проверени общо 609 играчки, несъответствия са установени при 235 от тях. Без маркировка за съответствие са били 88 играчки, при 9 броя са открити съществени несъответствия.

117 са били с инструкции за употреба, които не отговарят по обем и съдържание на изготвените от производителите. Без обявено наименование и адрес на вносител или производител са били 207 играчки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"