fbpx

Отлагат първата фаза на сделката между САЩ и Китай?

US President Trump , Доналд Тръмп

„Първата фаза“ на търговското споразумение между САЩ и Китай може да бъде отложена до следващата година, заявиха експерти , близки до Белия дом, съобщи Ройтерс.

Причината е, че Пекин настоява за по-широко намаляване на тарифите, а администрацията на президента на Доналд Тръмп държи на собствените си искания.

През октомври Тръмп и министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заявиха, че може да отнеме около пет седмици за сключване на първата фаза на сделката.

Въпреки това, след малко повече от пет седмици, перспективите за сделката остават несигурни и преговорите може да се усложнят.

Отговаряйки на въпрос за състоянието на сделката с Китай в сряда, Тръмп каза пред журналисти в Тексас: „Не мисля, че те преминават на нивото, което искам“.

Тръмп и търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер осъзнават, че широкото намаляване на тарифите за сключване на тясно споразумение, което не засяга въпросите на интелектуалната собственост и трансфера на технологии, е лоша сделка за Тръмп.

По-рано представители на Пекин предположиха, че китайският президент Си Дзинпин и Тръмп могат да подпишат споразумение в началото на декември.

Някои експерти казват, че следващата решаваща дата ще бъде 15 декември, когато митата върху китайски стоки около 156 милиарда долара, включително електроника и коледни украси, трябва да влязат в сила.

„Ако преговорите наистина вървят добре, тогава това увеличение ще се забави“, заяви Кристиан Уайтън от Центъра за национални интереси и бивш съветник в администрацията на Тръмп и Джордж Буш.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"