fbpx

Още две години ще се развива коронавирусната инфекция

Между 18 и 24 месеца ще има значителна активност на коронавирусната инфекция е общият извод, който се съдържа в публикация на международната научна общественост от днес.

Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов на брифинг в Министерски съвет.

В днешната публикация са разгледани три сценария.

Първият предвижда серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото последователно през период до две години и очаквано намаляване през 2021 г.

Според втория, по-голяма вълна ще има през есента и зимата на 2020 г., което е типично за сезонните респираторни заболявания. Ще има по-малки вълни през 2021 г.

Сценарий 3 разглежда бавно изгаряне на причинителя, текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразени вълни.

47 са новите потвърдени случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие и така всичките стават 1588.

Трима са починалите. Сред тях е лекарка на 43 години от Сливен, при която много бързо се е развила клиничната картина и е била интубирана. Тя е работила заедно със съпруга си в Инфекциозното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински.

Това е първи случай на починал медик от коронавирусна инфекция у нас. Другите двама починали са мъже на 64 години и 65 години, които са имали придружаващи заболявания.

Най-неочаквано днес беше променена формата на брифинга. Шефът на националния щаб ген. Мутафчийски вече няма да дава всекидневната информация, съобщи говорителят на правителството. Данни ще бъдат съобщавани чрез прессъобщения.

Беше достойно да се даде последна дума на ген. Мутафчийски. Очевидно беше скрит, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея обяснението, че щабът няма да дава повече брифинги, защото имало повече негативни послания, отколкото позитивни, е доста нескопосан пиар.

Борисов употреби генерал Мутафчийски да му свърши черната работа, заяви пък лидерът на БСП Корнелия Нинова. Всеки, който се е доближил до него, е бил изгорен в името на едноличното му оцеляване, допълни Нинова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"