fbpx

Проблемът е в начина на управление на държавата, смята президентът

Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава, проблемът е в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, защото това всичко рефлектира върху устоитe на демокрацията и правата на обикновения български гражданин.

Това заяви президентът Румен Радев, който участва в дискусия със студенти и преподаватели в Лесотехническия университет.

Според държавния глава тепърва ще трябва да се отговаря на много въпроси като първият и най-важен е връзката премиер – главен прокурор.

Има дългосрочни кризи, те ще се развиват след години, те са много по-мащабни и опасни, дори от кризата с водата, смята президентът.

Той определи като такава потенциалната криза с нашето образование.

Разликата е само, че водната криза я усещаме веднага, а от това, което става в образованието, ще носим последствията години напред, допълни президентът.

И обясни, че кризата в образованието означава неконкурентноспособна икономика, нисък стандарт и ниско качество на живот. Образованието трябва да стане стратегически национален приоритет, каза още президентът.

Според него демографската катастрофа е най-големият риск за оцеляването ни като нация.

Важни са три основни направления – образованието, детското здравеопазване и държавната подкрепа на младите семейства.

Президентът засегна и горещата тема с отпадъците. Според него всяка индустрия трябва първо да бъде в интерес на хората и да не вреди на здравето им.

Това, което става в ТЕЦ „Бобов дол”, очевидно вреди на хората. Горят се вредни отпадъци. Безогледно са внасяни боклуци без никакъв контрол. От там трябва да започнем.

Кой е отговорен за това нещо? Защо са го проспали служби, институции, отговорни фактори. Трябва да горим нашите собствени боклуци, а не да вкарваме отвън. В никакъв случай!, обобщи ситуацията Радев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"