fbpx

Държавата няма да национализира лотариите, а ще ги монополизира

Според финансовия министър Владислав Горанов проектът за промени в Закона за хазарта не цели „национализация“ на лотарийните игри, а монополизирането им.

Припомняме, по-рано днес авторът на промените в закона, Валери Симеонов, се срещна в МС с премиера Борисов и министрите Горанов и Кралев и получи подкрепата им за идеите си. Това до голяма степен осигурява приемането от парламента на законовите промени.

Някой, който е притеснен, ще ви внушава, че искаме национализация. По-точният термин е монополизация. Няма да се отнеме нито един актив на съществуващите частни фирми, просто няма да могат да упражняват този вид бизнес

Вл. Горанов

По думите на Горанов, цитиран от Клуб Z, тези действия нямат връзка с неофициалната т.нар. „война“, която тече от известно време в частния хазартен бранш между различни компании за залагания, тъй като забраната ще важи за всички.

Горанов смята, че ако пазарният дял на лотариите се съсредоточи в държавното тото – то тогава ще има много повече постъпления за национален спорт. Според министъра тотализаторът може да развие капацитета си и да предложи добро покритие на лотарийните игри, каквото в момента имат частни компании. 

Финансовият министър съобщи още, че до месец ще предложи реформа на Държавната комисия по хазарта, като я трансформира от колективен орган в едноличен – „за да е по-ясна отговорността“.

Форматът би могъл да е агенция, а началникът ѝ да се назначава или от Министерския съвет, или от министъра на финансите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"