fbpx

Да се правят масови тестове в България, препоръчват специалисти

Трябва да се правят тестове за коронавирус на много повече хора, каза доц. Атанас Мангъров по време на първия брифинг на новосъздадения  Медицински експертен съвет към Министерския съвет.

В Южна Корея са направени 150 хиляди теста, в Германия – по 20 хиляди на ден. Ние ползваме тестове за потвърждаване на установена инфекция.

Независимо от мнението на кризисния щаб трябва да положим усилия да променим мнението им и тези тестове да бъдат използвани сред много хора. Без тези тестове не можем да установим точно състоянието на контактните, нито да направим добро серо-епидемиологично проучване, което да ни даде информация за това, което можем да очакваме, допълни той.

Проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог и член на съвета, препоръча да се направи масов скрининг на хората за коронавирус. Това може да стане според нея след като бъде изработен алгоритъм за диагностика.

Държавата прави всичко необходимо да се справи с тази епидемия, но здравната ни система няма нужния ресурс. Нашата цел е да съобщаваме горчиви истини, които да превръщаме в сладки победи.

Това каза известният пулмолог проф. Коста Костов, председател на сформирания на 22 март Медицински съвет по време на първия брифинг в МС. Идеята е съветът да подпомага министрите във взимането на решения.

Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем от него като лекари. Искаме да опазим имената си чисти на изхода. Единствената ни цел е да направим всичко по силите ни, за да се отскубнем всички заедно с най-малко загуби. Не бихме приели, ако не вярвахме, че можем да се справим“, посочи проф. Костов.

Той представи членовете на Съвета, които са негов личен избор.

Проф Костов е гласувал доверие на проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог в МБАЛ „Токуда“с голяма и тежка професионалан кариера.

Проф. Галина Кирова е началник на клиника по Образна диагностика и председател на експертния съвет по образна диагностика в „Токуда“, проф. Савелина Поповска  е зам.-ректор в МУ, Плевен, адв д-р. Мария Петрова е специалист по медицинско право.

Д-р Цветеслава Гълъбова е психиатър и директор на психиатрична болница, доц. Атанас Мангъров – инфекционист и педиатър, началник на клиника в Инфекциозна болница – София и университетски преподавател, доц. Васил Велчев – кардиолог в УМБАЛ „Света Анна“ и председател на Българското дружество по инвазивна кардиология.

 Доц. Любомир Кирилов е общопрактикуващ лекар и преподавател по обща медицина, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Проф. Георги Момеков, фармаколог и преподавател в Медицински университет, София, проф. Николай Младенов – специалист по анестезиология и интензивни грижи от МБАЛ „Токуда“, главен координатор на Експертен съвет по Спешна медицина.

Доц. Росен Калпачки е невролог и началник на клиника в УМБАЛ „Света Анна“. Д-р Александър Симидчиев е пулмолог и завеждащ отделение в Болницата на МВР-София. Д-р Валентин Павлов е зам.- председател на Българския зъболекарски съюз. Константин Вълков е програмен директор на Дарик радио.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"