fbpx

Мярката 60:40 може да остане до края на годината, обяви премиерът

Мярката 60:40, при която държавата компенсира част от заплатите, продължава да действа до септември, но има готовност да бъде удължена до края на годината.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов преди извънредното заседание на кабинета, предаде БГНЕС.

Социалният министър Деница Сачева информира, че до петък са подадени 15 371 заявления за 260 698 работници и служители.

До момента са изплатени 73 милиона лева за 170 000 души.

От 1 юли ще действа нов дизайн на мярката, който ще даде възможност повече сектори да се възползват от финансовата  помощ.

С днешно решение на кабинета ще се задължи “Булгаргаз” да възстанови суми на клиенти, закупили газ в периода 1.01.2020 – 31.03.2020 в размер на 201 685 227 лв.

Това обясни Борисов по време на заседанието. Той припомни, че са проведени няколко месечни преговори и вече няма посредници. 53% по-ниска е цената на газа от 31 март 2020 г.

От тези над 201 млн. лв., 59 млн. отиват за Топлофикация – София,  22 млн. – за газоразпределителните дружества, 53 млн. – за химическите и 16 млн. в стъкларските предприятия.

„Булгаргаз“ ЕАД трябва да възстанови суми на своите клиенти, закупили природен газ при свободно договорени цени през първото тримесечие на 2020 г., гласи решението на кабинета, предаде по-късно правителственият пресцентър.

С решението се задължава газовият доставчик да приложи аналогичен механизъм за компенсиране на клиентите, какъвто вече съществува за тези на регулирания пазар. Целта е осигуряване на равнопоставеност между всички клиенти на дружеството.

„Очаквам утре някоя хубава карикатура, защото парите се връщат при българските граждани. Смятайте колко пари са изтекли от 90-та година насам в олигарсите. И как няма да си седиш и да си рисуваш от хубавите курорти по света. Около 1,5 млрд. лв. са взети от олигарсите и са върнати на хората, каза още Борисов. Така той коментира съобщенията във вид на графики и карикатури, които публикува избягалият в Дубай хазартен бос Васил Божков, за да онагледи обвиненията си за корупция във властта.

Тази сутрин на своята страница във Фейсбук той попита последователите си дали искат да направи нов политически проект.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"