fbpx

Агенциите за недвижими имоти минават основно в дистанционен режим

Брокерите на недвижими имоти няма да прекъснат своята работа, а професионалните агенции няма да затворят врати.

Това съобщават от Националното сдружение Недвижими имоти. От организацията допълват, че се работи по въвеждане на практики, с които да се намалява рискът от разпространение на  коронавируса и опазване на здравето на клиентите, служителите и колегите.

Ограничават се физическите контакти и броя на срещите, необходими за сключването на всяка сделка. 

От сдружението препоръчват:

-все по-сериозното използване на новите технологии при организирането на огледи – VR и AR технологиите;

-използването на дезинфекциращи препарати, маски, ръкавици, калцуни при огледи и срещи;

видеоконсултации между брокери и клиенти онлайн;

-използването на различни форми на неприсъствено (но и с всички гаранции) подписване на посреднически договори, договори за наем, за депозити, включително предварителни договори и други документи.

-клиентите да избягват контактите и случайните огледи с множество случайни брокери на недвижими имоти, а да изберат свой личен доверен и професионален брокер, с който да работят ексклузивно от началото до края на процеса.

„Убедени сме, че недвижимите имоти са били и ще продължат да бъдат най-добрият инструмент за съхраняване на спестяванията и за инвестиции на гражданите, особено в подобни турболентни времена. Статистиката и историята доказват, че в средосрочен и дългосрочен план имотите винаги са били най-добрата инвестиционна възможност в българската икономичека действителност и вярваме, че българските граждани ще продължат да я предпочитат“, заявяват от организацията.

И допълват, че сега е и моментът да бъдат приложени PROPTECH /виртуалната реалност (VR) и разширената реалност (AR), чатботове, заснемане с дронове, електонно отдалечено подписване на документи, онлайн консултации и др./

А също да се приложат всички добри и етични практики, за да бъде бизнесът необратимо по-честен, по-справедлив, по-добър, по-малко рисков.

Препоръчва се активно използването на електронен подпис за отдалечено подписване на документи, както от юридическите, така и от физическите лица.

НСНИ призовава банковите институции да приложат лихвени ваканции при ипотечните кредити на българските граждани.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"