fbpx

В началото сме на непредвидима криза, смята Владислав Горанов

Основната разлика между позицията на правителството и позицията на част от народните представители е свързана със степента и дълбочината на мерките, които следва да се предприемат.

„Като сякаш основната разделителна линия остана отношението към самоосигурените лица и подходът за безусловен доход на тях.“

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов при обсъждането в парламента на актуализацията на бюджета и марките, които трябва да бъдат приети.

Той продължи, че „в икономическата доктрина отдавна се говори за безусловен базов доход. Вероятно след десетилетие темата ще дойде на дневен ред, но днес подкрепям по-скоро тезата, че сме в началото на една непредвидима по мащаби и продължителност криза, дай, Боже, да е по-кратка, в която моментът за подобен социален експеримент сякаш все още не е дошъл“.

Горанов попита риторично:“Можем ли с аргументите, че някои хора са загубили доходи, без да са участвали в осигурителната система, много бързо и без преценка на имущественото им състояние да разхвърлим едни пари?“

И обясни позицията си, че целта е да се запазят доходите на заетите хора.

„Не казвам, че тази актуализация не можеше да съдържа и други елементи, но мога да уверя, че тя е напълно съобразена с това държавата да може да изпълнява функциите си през следващите месеци и до края на годината. И повярвате ми, дебатът ще е по-труден след края на пандемичната част на кризата, а не сега“, каза още  финансовият министър.

Той успои, че социалната система на държавата е въоръжена с достатъчно ресурс да може да издържи наплива, който ще бъде насочен към нея.

 Тези работодатели, които наистина нямат възможност да отделят нито лев от собствените си ресурси, или са 100 % прекратили дейността си, за тях ще трябва да се търси подпомагане след кризата.

Горанов съобщи още, че днес се затваря емисия български 5-годишни еврооблигации на вътрешния пазар при сравнително добра доходност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"