fbpx

Бюджет 2020 има достатъчно буфери срещу криза, успокои Горанов

владислав горанов съвет

В бюджета има достатъчно буфери срещу криза, заяви при представянето на проекта за Бюджет 2020 финансовият министър Владислав Горанов.

На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество той представи пред социалните партньори финансовата рамка за следващите 2 години и проектобюджета за догодина.

Общата задлъжнялост на страната ни ще продължи да намалява догодина и през следващите две години, като няма необходимост да се поема нов дълг с цел подкрепа на икономиката, защото по този начин ще се увеличи дефицитът, заяви министърът:

„Има достатъчно буфери в този бюджет, изпълним, и до голяма степен намира баланса между основните сектори, които финансира държавата“.

Именно заради това има повече пари за образование и здравеопазване, както и мерки, подкрепящи пазара на труда в следващите три години, каза още Горанов и подчерта, че е постижимо и възможно анонсираното достигане на средна заплата през 2021 година в порядъка между 1400-1500 лева.

Стана ясно, че през бюджета към общините ще бъдат трансферирани над 4,2 млрд. лв. или с 460 млн. лева повече спрямо тази година. За следващата година кабинетът залага ръст на икономиката с 3,3%. Растежът ще бъде леко по-нисък от очакваното тази година ниво от 3,4 на сто. Прогнозният брутен вътрешен продукт се очаква да достигне 126,7 млрд. лева, през 2021 г. – 134,9 млрд., а през 2022 г. – 143,3 лв.

Очакванията са в периода 2020-2022 година да намалява безработицата и да стигне до 4%. За сравнение, през тази година тя е около 4,4 на сто.

Нестабилната геополитическа обстановка, по-силно от очакваното забавяне на икономическата активност в ЕС са основните рискове пред нашата икономика. Те могат да повлияят както на износа и на очакваното възстановяване на частните инвестиции.

Финансовият министър потвърди, цитиран от БГНЕС, че за следващата година разходите за персонал ще се вдигнат с 10%. Запазват се данъчните ставки до края на мандата на кабинета. Ще продължат и данъчните облекчения за земеделските стопани.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"