fbpx

С 35% са по-малко обявите за работа, отколкото преди година

Общият брой на обявите за работа е с 35% по-нисък, отколкото през същия период от 2019 година.

Основна причина за това е кризата, породена от пандемията с коронавируса, която засегна редица икономически сектори.

Значително нарасналите случаи на положителни проби от последните дни и удължаването на извънредната епидемична обстановка могат да доведат до нови ограничителни мерки, които несъмнено ще окажат своето влияние върху пазара на труда, се казва в анализ на JobTiger.

Данните показват, че с едва 0.4% са се увеличили обявите във водещите сайтове за работа у нас през юни спрямо май.

След големия ръст на обяви за работа през май (+77% спрямо април) броят през юни остава почти непроменен. 

Ето какви тенденции се очертават при последния изследван период – месец юни:

•        С водещо дялово разпределение сред предложенията за работа са секторите „Търговия и продажби“ (21%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (18%) и „Производство“ (13%), следвани от секторите „Транспорт и логистика“ (9%), „Административни и обслужващи дейности“ (9%) и „ИТ“ (9%).

•        Най-голямо е увеличението спрямо предходния месец май на обявите в секторите „Транспорт и логистика“ (+29%), „Здравеопазване и фармация“ (+20%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (+15%).

•        68% от предложенията за работа са в големите областни градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Най-напред в тази класация е София с цели 41%, следвана от Варна (9,4%), Пловдив (8,9%) и Бургас, Русе и Стара Загора, съответно с по 3% дял от общия брой обяви за работа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"