fbpx

Освободиха онлайн търговците от фискален бон

онлайн търговия

Алтернативна възможност за отчитане на онлайн продажбите предвиждат последните промени в Наредба № Н-18/2006 г.

Лицата, приемащи неприсъствени плащания с дебитни или кредитни карти, вместо фискален или системен бон може да издават документ за продажбата, който не е от фискално устройство или интегрирана система за управление на търговската дейност.

За физическите търговски обекти, които приемат присъствени плащания с дебитни и кредитни карти, изискването за издаване на касова бележка на хартиен носител, се запазва, съобщиха от Приходната агенция.

За да се възползват от новия ред, електронните търговци трябва да приемат само неприсъствени плащания с карта.

Софтуерът трябва да отговаря на предвидените с наредбата изисквания за пълнота и интегритет на данните, еднозначна автентификация на потребителите, а когато представлява модул от софтуер, не се допуска да бъдат дублирани функционалностите му от другите модули.

Задължително софтуерът да генерира уникален номер на всяка направена поръчка за закупуване на стока или услуга.

Търговците, избрали този алтернативен ред, са задължени за извършената продажба да изпращат по имейл на клиента документ, съдържащ реквизити на касовата бележка, както и QR код, номер на виртуалния ПОС, уникален номер на клиентската поръчка и др.

Електронните търговци трябва да подават към НАП стандартизиран одиторски файл за всички извършени чрез електронния магазин продажби. Информацията се подава до 15-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася.

Търговците, избрали да регистрират и отчитат продажбите си по предложения алтернативен ред, е необходимо при вписване на електронния магазин, да подават и допълнителна информация в НАП. Те трябва да опишат методите на плащане, които предлагат, доставчиците на платежни услуги, предоставили виртуалния ПОС терминал, номера на терминала и сметките, по които получават плащания.

На 31 януари 2020 г. изтича крайният срок за търговците, които използват софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО), за да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18, припомнят още от НАП.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"