fbpx

Иран обяви Пентагона за терористична организация

Парламентът на Иран гласува признаването на Пентагона за терористична организация.

Според текста на закона всички членове на Пентагона и свързаните с тях институции и организации, както и лидерите, замесени в смъртта на ген. Касем Солеймани, се определят като терористи.

Законопроектът е подкрепен от 228 депутати от общо 238 участвали в гласуването.

Иранските депутати увеличиха и с 200 милиона евро на бюджета на силите Кудс, начело на които беше генерал Солеймани.

Всъщност, така се променя законът, приет в Иран миналия април, съгласно който Централното командване на въоръжените сили на САЩ е признато за терористична организация.

Ситуацията около Иран рязко се влоши след удара на САЩ в района на летището в Багдад на 3 януари, в резултат на което Солеймани загина. Техеран обеща на Вашингтон да отговори категорично на това.

На 5 януари иракският парламент прие резолюция, изискваща пълно изтегляне на всички чуждестранни войски от страната. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да го направи, заплашвайки Ирак с „безпрецедентни санкции“.

Хиляди иранци, облечени в черно, се събраха в родния град на генерал Солеймани – Керман, където се провежда погребалната церемония, последната част от тридневните траурни процесии в редица градове в страната.

Световните агенции съобщават за поне 40 загинали в резултат от блъсканицата сред огромното множество от хора.

Генерал Касем Солемайни се счита вторият най-влиятелен човек в страната след аятолах Али Хаменей. Самият Хаменей плака на церемонията в иранската столица, а хората скандираха – „Смърт за Америка“.

Междувременно Германия обяви, че изтегля своите войници от Ирак, които са част от коалицията за борба с Ислямска държава.

Словакия също временно изтегля военните си, които са в Ирак като част от мисията на НАТО, съобщи Словашкото радио.

Мисията на НАТО, в която работят и двамата български офицери, ще бъде временно евакуирана в съседна държава, най-вероятно в Кувейт.

Срокът на пребиваване в нея на двамата приключва след две седмици и тогава ще се реши дали да бъдат командировани други или не, заяви пред Би Ти Ви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"