fbpx

Петролът поскъпва в очакване на мерки срещу икономическата криза

Петролът продължи да поскъпва в четвъртък на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток, свиване на производството и обещанията за стимули за намаляване на икономическите щети от пандемията.

Цените на фючърсите на суров петрол Brent до обяд се увеличиха със 7.12% до 21.82 долара  барел, а за WTI – с 10.96% до 15.29 долара за барел.

В сряда цените паднаха под 16 долара за барел, достигайки най-ниското ниво от 1999 г. поради пренасищане на пазара и срив в търсенето.

От началото на годината цената на Brent е загубила близо две трети от стойността си.

Страховете от срив в търсенето поради ограниченията за пътуване и липсата на съоръжения за съхранение на петрол продължават да доминират, но анализаторите не очакват ценовият шок да се повтори.

Кувейт вече е започнал да намалява доставките на нефт, без да чака споразумението между страните износителки да влезе в сила, съобщи държавната информационна агенция на KUNA, позовавайки се на петролния министър на страната.

Запасите в САЩ за седмицата, приключваща на 17 април, нараснаха с 15 милиона барела до 518,6 милиона барела, съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация (EIA).

Сенатът на САЩ във вторник единодушно одобри нов пакет от мерки за подкрепа на американската икономика и болници за 484 милиарда долара. Очаква се Камарата на представителите да гласува законопроекта в четвъртък, припомня Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"