fbpx

Пандемията приключва в средата на май, твърди Величка Рангелова

Пандемията от Covid-19 ще приключи след 20-22 дни, прогнозира макроикономистът Величка Рангелова, която е бивш заместник-директор на НСИ.

Според прецизно статистическо изследване в България пик няма да има и вероятно той е минал по-рано. Около 4,6% от хората са имали допир до коронавируса и може би сме го изкарали без да го усетим, заяви д-р ик.н. Величка Рангелова пред БНР.

Това заключение се базира на данни от изследвания на здрави хора в 17 лаборатории. Моделът на изчисленията ѝ за пандемията е върху данни от СЗО.

„Проиграх различни модели и се оказа, че полиномът от втора степен най-добре пасва, а коефициентът е 0,94. Които са статистици знаят, че надежден е над 0,3, а този е почти равен на 1. И се оказа, че до 22 дни в световен мащаб пандемията ще изчезне“, твърди икономистът.

Рангелова обясни, че страни с по-ранен пик като Италия, ще приключат по-рано от Испания.

При САЩ пандемията по-късно дойде, но там имат страшно много изследвания с тестове и също вървят след пика, който е бил на 11 април.

Икономистът обясни, че пикът не е в един ден, а няколко дни наред бройките намаляват и се качват отново.

Много притеснително е, че пандемията освен, че взема човешки животи, ще предизвика и световна икономическа криза, която ще продължи доста дълго.

Величка Рангелова смята, че износът ще бъде драстично намален и трябва да бъде компенсиран от повишено вътрешно потребление.

Вътрешното потребление е най-силният фактор за растежа на БВП. То е около 70% от БВП. Всички страни повишават ликвидността като подпомагат безвъзмездно фирмите и населението и по този начин се намалява отрицателното въздействие на кризата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"