fbpx

План за 540 млрд. евро приеха финансовите министри на ЕС

Министрите на финансите на ЕС се съгласиха в четвъртък за подкрепа на икономиките на Съюза с общо 540 милиарда евро. Оставиха обаче отворен въпроса за финансиране на възстановяването на ЕС, който изпада в дълбока рецесия.

Споразумението не споменава използването на съвместен дълг за финансиране на възстановяването: Италия, Франция и Испания настояват за това, докато Германия, Холандия, Финландия и Австрия са против.

Председателят на Еврогрупата Марио Сентену заяви, че 100 милиарда евро ще бъдат разпределени по схема за субсидиране на заплати, така че компаниите да могат да намалят работното време, но не и персонала.

Европейската инвестиционна банка ще засили кредитирането на компании с 200 милиарда евро, а Европейският фонд за стабилизация ще предостави евтини заеми на правителствата на обща стойност 240 милиарда евро.

След приемането на новия план, който лидерите на ЕС ще одобрят през следващите дни, общият размер на фискалните мерки на блока в отговор на епидемията от коронавирус достигна 3,2 трилиона евро, което е световен максимум.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"