fbpx

Отскок на промишлените поръчки в Германия

промишленост

След два поредни месеца на спад, през септември индустриалните и промишлените поръчки в Германия нараснаха изненадващо силно, показват данни на немската официална статистика Destatis, цитирани от БНР.

Според анализатори това може да е сигнал, че намиращият се в рецесия промишлен сектор в най-голямата икономика в Европа ще започне да се подобрява през последното тримесечие на годината.

Поръчките се повишиха през септември с 1,3% спрямо август, когато се свиха с 0,4%. Солиден отскок отбелязаха вътрешните поръчки, които нараснаха с 1,6%, а идващите отвън се увеличиха с 1,1%. Постъпилите от останалите страни от еврозоната поръчки обаче се понижиха с 1,8%, което е сигнал за продължаваща слабост в европейската индустрия. Поръчките, постъпили от останалия свят скочиха с 3 на сто.

На годишна база промишлените поръчки в Германия се понижиха през септември с 5,4%. Но това е основно заради спадът с 6,5% през август.

Според немското икономическо министерство последните данни на Destatis са добра отправна точка за месеците до края на годината. Има и увеличение и на бизнес очакванията.

Въпреки последните по-добри данни обаче редица анализатори смятат, че германската икономика ще се окаже в техническа рецесия през третото тримесечие. БВП се сви с 0,1% през второто тримесечие, очакват се подобни данни и за третото.  




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"