fbpx

Работодателите са против увеличение на минималната заплата

бързи кредити

Двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ подкрепиха увеличението на минималната заплата от 560 на 610 лева от януари 2020 година, а Съюзът за стопанска инициатива на гражданите се обяви против, предаде БТА.

Това е принципна позиция на работодателите, които многократно са заявявали, че не подкрепят административното увеличение, коментира вицепремиерът и председател на НСТС Марияна Николова след приключване на заседанието на тристранния съвет.

На него бе обсъден проект на постановление на Министерския съвет за определяне размер на минималната работна заплата за 2020 година.

Проектът предвижда минималното възнаграждение да стане 610 лева, минималната часова ставка да е 3,66 лв. при работното време 8 часа и 5-дневна работна седмица.

Правителството предлага увеличаване на минималната работна заплата с 8,9 на сто – от 560 лв. на 610 лв., като считаме, че това отговаря на устойчивия ръст на икономиката и на условията на високо търсене на труд и повишаването на доходите, каза социалният министър Деница Сачева.

Икономическият растеж през първата половина на 2019 г. е 3,9 % и е формиран в по-голяма степен от увеличението на производителността на труда.

По данни на НСИ за третото тримесечие на 2019 година средната заплата общо за страната на годишна база нараства с 11,8 процента и достига 1249 лева.

В обществения сектор заплатите се увеличават с 10,5% до 1267 лева, в частния – ръстът на заплатите се ускорява до 12,2 % и достигна 1243 лева.

Съюзът за стопанска инициатива е против приемането на постановлението, тъй като организацията не харесва как се определя минималната работна заплата, а нов механизъм на този етап не е постигнат, припомни Любомир Стефанов от ССИ. Неясно е и тълкуването какво е минималната работна заплата – дали е основна, дали е брутна. ССИ са и против задължителния характер на т.нар. клас „прослужено време“.

Очакванията на КНСБ са за по-ускорен ръст както на минималната работна заплата, така и на средната – в порядъка на 12-15 процента, каза Любен Томев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"