fbpx

Радев договаря експертна помощ за водния сектор от Израел

„Удивително е да се види как изключително бедният на вода Израел, в който над 70 процента от водоснабдяването идва от обезсоляване на морска вода, превръща пустинята в градина. Богатата на води България, обратно, върви в другата посока и то поради липсата на ясна визия и на добро управление“.

Това заяви президентът Румен Радев, след като посети в сряда компанията, която управлява водните ресурси на град Ерусалим, съобщи прессекретариатът на президента.

Според Радев в България предстои да се налеят огромни средства в системите за водоснабдяване и е изключително важно те да се използват ефикасно и ефективно.

Преди да ги изразходваме на парче, добре е да се поучим от добрите практики и опита на други държави, каза още президентът.

Израел има дългосрочна ясна визия, рационална политика и най-вече добро управление. Загубите по водопреносната система на Ерусалим са едва 7 на сто за година, а разпределението на водата и нейното качество се наблюдават в реално време.

Държавният глава е получил уверение от президента Реувен Ривлин, от председателя на парламента Юли-Йоел Еделщайн, както и от компанията, която управлява водните ресурси на Йерусалим, че са готови да окажат експертна помощ на страната ни във водния сектор.

„Надявам се българското правителство да се възползва от тази възможност“, подчерта президентът Радев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"