fbpx

Сенатът на САЩ прие санкции срещу „Северен поток 2“

Сенатът на САЩ прие във вторник проектозакон за бюджета за отбрана през 2020-а година, който включва санкции на компании, изграждащи газопровода „Северен поток-2“.

Сега решението ще бъде изпратено в Белия дом и се очаква президентът Доналд Тръмп да го подпише, съобщи Ройтерс.

Проектът за газопровода с дължина от 1224 километра и капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно се изпълнява от „Газпром“ с привличането на инвестиции от британско-холандския Shell, German Uniper и Wintershall, френското Engie и австрийското OMV.

Проектът е подложен на критика от САЩ и няколко източноевропейски, скандинавски и балтийски страни, които се опасяват от нарастващата зависимост на Европа от руския газ и отказа на Руската федерация да доставя гориво през Украйна.

“Северен поток-2” минава по дъното на Балтийско море и ще пренася двойно повече от досегашния обем газ от Русия до Германия. При такова директно трасе между двете страни би се избегнала посредническата роля на Украйна и страната би започнала да губи по 2 милиарда долара от транзитни такси. Според изчисления, представяни вече в Конгреса на САЩ, за Киев това би означавало загуба от около 3 % от БВП.

Санкциите задължават държавния секретар на САЩ да публикува доклад за корабите, участващи в полагането на тръби за Северен поток-2 и Турски поток в рамките на 60 дни.

Ако компанията бъде посочена в тези доклади, тя ще бъде в „черния списък“ на Вашингтон, освен ако президентът не заключи, че компанията прекратява тези операции. Президентът може също да отмени санкции по съображения за национална сигурност.

Членът на фракцията „Алтернатива за Германия“ (AfD) в Бундестага Щефан Котре заяви в сряда, че САЩ трябва да стоят далеч от доставките на руски газ през Украйна.

Той добави, че основната причина за изграждането на газопровода „Северен поток 2“ е „осигуряване на газ за Европа, така че няма връзки между доставката на ресурси и маршрута за транзит на газ“. Котре също така посочи, че „Северен поток 2“ трябва да започне да функционира в скоро време.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"