fbpx

Сенатори от САЩ предлагат още санкции срещу „Северен поток-2“

северен поток 2

Сенатори от САЩ тази седмица ще обявят законопроект за разширяване на санкциите срещу проекта „Северен поток-2“, съобщи Ройтерс.

Мнозина във Вашингтон се противопоставят на газопровода с аргументите, че ще засили политическото и икономическото влияние на Москва върху Европа.

През декември 2019 г. САЩ наложиха санкции срещу „Северен поток-2“, а швейцарско-холандската компания Allseas, която полага тръби в Балтийско море, беше принудена да спре работата си.

Новият законопроект, предложен от републиканския сенатор Тед Круз и от демократа Джийн Шахин, ще разшири санкциите чрез включване на наказания за страни, участващи в изграждането на тръбопроводи, а не само за полагане на тръби, и за страните, предоставящи застраховане или презастраховане на проекта.

Руският президент Владимир Путин заяви по-рано, че тръбопроводът към Германия по дъното на Балтийско море може да бъде пуснат до края на 2020 г. или началото на 2021 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 28 май, че санкциите срещу проекта противоречат на международното право.

Много германски политици и енергийни компании подкрепят „Северен поток-2“, тъй като най-голямата европейска икономика се нуждае от стабилни доставки на газ в процеса на отлив от  въглищата.

Във време, когато пандемията на коронавируса оказва огромен натиск върху страните по света, не е редно САЩ да продължава да ескалира тази заплаха от санкции, която противоречи на международното право, смята германският министър на икономиката Петер Алтмайер.

Северен поток (Nord Stream) е магистрален газопровод, преминаващ по дъното на Балтийско море, транспортиращ газ от Русия до Германия. Това е най-дългият подводен маршрут за експорт на газ в света – 1224 км. Притежател и оператор на газопровода е компанията Nord Stream AG. В проекта участват Русия, Германия, Нидерландия и Франция.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"