fbpx

Сделката между САЩ и Китай може да не е готова следващия месец

Доналд Тръмп и Джъд Диъри

Работата по временна търговска сделка между САЩ и Китай може да не бъде завършена навреме, така двамата лидери да я подпишат следващия месец в Чили. Това обаче не означава, че споразумението се е провалило, заявил служител на американската администрация, цитиран от Ройтерс.

САЩ и китайските преговарящи работят за финализирането на текста на споразуменията, така че президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин да могат да ги подпишат на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТЕС) в Чили на 16-17 ноември.

 „Нашата цел е да се подпише в Чили. Но понякога текстовете не са готови. Има добър напредък и очакваме споразумението да бъде подписано в Чили. Ако сделката не се подпише там, това не означава, че се разпада. Просто означава, че не е готова „, заявява административният служител.

Говорителят на Белия дом Джъд Диъри също заяви във вторник, че „и двете страни в момента работят върху финализирането на текста за подписване в Чили.“

Служител на Центъра за стратегически и международни изследвания Джуд Бланшет заяви, че първата фаза на сделката ще върне статуквото, което се наблюдава преди началото на търговската война през 2017 г., но постави под въпрос мащаба на напредъка.

По-сложни въпроси като индустриалната политика на Китай, субсидиите за държавните предприятия и принудителния трансфер на технологии  са отложени за по-късни преговори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"